A sziklakert

 A szabad természetben a sziklákon csak hosszú idő után telepszenek meg a növények. Az időjárás viszontagságai mállasztják a felszíni kőzetet, így jön létre a növények megkapaszkodásához szükséges törmelék, máladék, talaj. A magvakat a szél sodorja, vagy az állatok hurcolják oda, s valamely alkalmas helyen gyökeret eresztenek az első növények, majd lassanként elterjednek.

A kertben mesterségesen létrehozott sziklás környezetben próbáljuk meg utánozni a kő borította hegyoldalak természetes vegetációját. Az igazán szép sziklakert nem csak a kövek és növények véletlenszerű együttese, hanem természetszerű hegyi termőhely és egyben számos állat, pl. gyíkok élőhelye is.

Alapvetően a sziklakertépítés nem nagyművészet, de ahhoz, hogy a sziklakertünk harmonizáljon a környezetével, és mindig szemet gyönyörködtető legyen, már szükség van némi ismeretre, jártasságra és nem utolsósorban ízlésre is.

 

Tervezés

A sziklakertépítés komoly fizikai munka is, ezért is fontos előre jó alaposan eltervezni, hogy mit és hova teszünk. A sziklakert három alkotórészét a köveket, a talajt és a növényeket igen sokféleképpen lehet elrendezni. A mészkő, a gránit, a pala, a homokkő és még számos más kőzet alkalmas arra, hogy sziklakertet építsünk belőle.

 

A hely kiválasztása

A legelőnyösebbnek a déli fekvés számít, mert a növények többsége igényli a bőséges napfényt. Ez persze nem zárja ki, hogy a kert árnyékosabb részein is építsünk sziklakertet, támfalat viszont a növények kiválasztásánál gondosan kell eljárnunk. Az árnyas szegletekbe ültethetünk örökzöld cserjéket: rododentront, bukszust, mahóniát, borostyánt, díszfüvet, páfrányt. Szépen mutat az árnyékliliom, a tüdőfű, elegáns a gímpáfrány, változatos megjelenésűek a különböző sásfajok.

A sziklakert a kőfal, a kavicságy a kert bármely részén hangsúlyos téralakító elem. Jól illik a terasz elé, a támfal alkalmas a rézsű megtámasztására. A kavicságy inkább közvetlenül a ház mellett praktikus.

Bár a lejtős terepeket nehezebb karbantartani, mint a sík területet mégis a domboldal szinte kínálja magát, hogy sziklakertet építsünk rajta, az aljában pedig támfalat. Nagyobb kiterjedésű meredek telken támfalak építésével akár több teraszt is kialakíthatunk. A magasabb támfal építéséhez célszerűbb és biztonságosabb faragott követ használni, a fugákba dekoratív párnákat képező sziklakerti évelőket ültethetünk.

 

A sziklakert kialakítása

A kövek kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen típusú sziklakertet kívánunk építeni. Masszív támfal építésére nagyobb és mindenképp fagyálló köveket szerezzünk be. Bizonyosan nem hibázunk, ha az adott vidék kőzetét választjuk.

A sziklakert építésénél nincs szükség semmiféle alépítményre. Legfeljebb a talaj felszínén lévő laza felső réteget távolítsuk el, ez a sekély gödör szolgál alapozásul. Nagyobb sziklakert vagy kavicságy létesítésekor tanácsos lehordani a laza feltalajt , a köveket, zúzalékot a sekély gödörbe kell helyezni, majd a sziklakertben a talajt a kövek közé visszatömködni. Ahol tömör , agyagos az altalaj, ott az esővíz nem tud beszívódni, elszivárogni. A lefutó víz elmossa a termőtalajt, a támfalak feletti mélyedésekben pedig pangó víz maradhat, ami egyaránt káros. A fölös víz elvezetésére a megfelelő irányba ássunk árkokat , és töltsük fel durva folyami kaviccsal. A kavicságyban a víz gyakorlatilag szabadon áramlik, gyorsan elvezethető. A kavicságy eliszaposodását megelőzhetjük azzal, ha a kavicságyra drénfóliát terítünk, majd erre egy takaró kavicsréteget.

A sziklakertépítés közben ügyeljünk arra, hogy valamennyi kő szilárdan feküdjön, ha rálépünk, ne billegjen és főleg ne forduljon ki a helyéből. A szabálytalan alakú kövek nehezen illeszthetőek ezért belőlük szélesebb falat kell építeni a megfelelő szilárdsághoz. Miután a kövek a helyükre kerültek , nyomban elültethetjük a növényeket, a fákat és a cserjéket is. A kisebb hézagokba a lágyszárúak, sziklakerti növények kerüljenek. Az ültetés után alaposan öntözzük be a növényeket. Később erre már alig lesz szükség, mert a kövek, sziklák között élő fajok jól viselik a szárazságot. Gyomlálni viszont rendszeresen kell, hogy a nem kívánt fajok ne nyomják el az általunk telepített növényeket.

 

  Hírek  
  Kerttervezés  
  2014-03-09 18:49:53  
 

TERVEZTESSEN

KERTET VELÜNK!

 
  Tavasz!!!!  
  2014-02-27 14:57:09  
 

Lassan közeledik a tavasz!

Szép, rendezett,  

virágzó kertet szeretne?

Hívjon bizalommal!

 

 

Weboldal készítés ingyen
www.iwk.hu

Minden ami kert, ami erdő...

Kertépítés,kertépítés Kaposvár és környéke, Kertépítés Baranyban, Tolnában, kertművelés, kertkialakítás, kertrendezés, kertápolás, kertfelújítás, kerttervezés, kert tervek, tervezés, látványterv, parkosítás, parképítés, parktervezés, parkkialakítás, burkolás, gyepesítés, pázsit kialakítás, fűmagvetés, füvesítés, öntözés, öntözéstechnika. Öntözőrendszer telepítés, öntözőrendszer telepítése, fakivágás,  gallyazás, faápolás, metszés, világítástechnika, ültetés, sziklakert, burkolattervezés, mediterrán kert, talajművelés, tápanyag-utánpótlás, tájépítés, terepmunka, tereprendezés, támfal, támfalak építése, növényvédelem, kertkivitelezés, tóépítés, kerti munka