MENÜ

A sziklakert

 A szabad természetben a sziklákon csak hosszú idő után telepszenek meg a növények. Az időjárás viszontagságai mállasztják a felszíni kőzetet, így jön létre a növények megkapaszkodásához szükséges törmelék, máladék, talaj. A magvakat a szél sodorja, vagy az állatok hurcolják oda, s valamely alkalmas helyen gyökeret eresztenek az első növények, majd lassanként elterjednek.

A kertben mesterségesen létrehozott sziklás környezetben próbáljuk meg utánozni a kő borította hegyoldalak természetes vegetációját. Az igazán szép sziklakert nem csak a kövek és növények véletlenszerű együttese, hanem természetszerű hegyi termőhely és egyben számos állat, pl. gyíkok élőhelye is.

Alapvetően a sziklakertépítés nem nagyművészet, de ahhoz, hogy a sziklakertünk harmonizáljon a környezetével, és mindig szemet gyönyörködtető legyen, már szükség van némi ismeretre, jártasságra és nem utolsósorban ízlésre is.

 

Tervezés

A sziklakertépítés komoly fizikai munka is, ezért is fontos előre jó alaposan eltervezni, hogy mit és hova teszünk. A sziklakert három alkotórészét a köveket, a talajt és a növényeket igen sokféleképpen lehet elrendezni. A mészkő, a gránit, a pala, a homokkő és még számos más kőzet alkalmas arra, hogy sziklakertet építsünk belőle.

 

A hely kiválasztása

A legelőnyösebbnek a déli fekvés számít, mert a növények többsége igényli a bőséges napfényt. Ez persze nem zárja ki, hogy a kert árnyékosabb részein is építsünk sziklakertet, támfalat viszont a növények kiválasztásánál gondosan kell eljárnunk. Az árnyas szegletekbe ültethetünk örökzöld cserjéket: rododentront, bukszust, mahóniát, borostyánt, díszfüvet, páfrányt. Szépen mutat az árnyékliliom, a tüdőfű, elegáns a gímpáfrány, változatos megjelenésűek a különböző sásfajok.

A sziklakert a kőfal, a kavicságy a kert bármely részén hangsúlyos téralakító elem. Jól illik a terasz elé, a támfal alkalmas a rézsű megtámasztására. A kavicságy inkább közvetlenül a ház mellett praktikus.

Bár a lejtős terepeket nehezebb karbantartani, mint a sík területet mégis a domboldal szinte kínálja magát, hogy sziklakertet építsünk rajta, az aljában pedig támfalat. Nagyobb kiterjedésű meredek telken támfalak építésével akár több teraszt is kialakíthatunk. A magasabb támfal építéséhez célszerűbb és biztonságosabb faragott követ használni, a fugákba dekoratív párnákat képező sziklakerti évelőket ültethetünk.

 

A sziklakert kialakítása

A kövek kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen típusú sziklakertet kívánunk építeni. Masszív támfal építésére nagyobb és mindenképp fagyálló köveket szerezzünk be. Bizonyosan nem hibázunk, ha az adott vidék kőzetét választjuk.

A sziklakert építésénél nincs szükség semmiféle alépítményre. Legfeljebb a talaj felszínén lévő laza felső réteget távolítsuk el, ez a sekély gödör szolgál alapozásul. Nagyobb sziklakert vagy kavicságy létesítésekor tanácsos lehordani a laza feltalajt , a köveket, zúzalékot a sekély gödörbe kell helyezni, majd a sziklakertben a talajt a kövek közé visszatömködni. Ahol tömör , agyagos az altalaj, ott az esővíz nem tud beszívódni, elszivárogni. A lefutó víz elmossa a termőtalajt, a támfalak feletti mélyedésekben pedig pangó víz maradhat, ami egyaránt káros. A fölös víz elvezetésére a megfelelő irányba ássunk árkokat , és töltsük fel durva folyami kaviccsal. A kavicságyban a víz gyakorlatilag szabadon áramlik, gyorsan elvezethető. A kavicságy eliszaposodását megelőzhetjük azzal, ha a kavicságyra drénfóliát terítünk, majd erre egy takaró kavicsréteget.

A sziklakertépítés közben ügyeljünk arra, hogy valamennyi kő szilárdan feküdjön, ha rálépünk, ne billegjen és főleg ne forduljon ki a helyéből. A szabálytalan alakú kövek nehezen illeszthetőek ezért belőlük szélesebb falat kell építeni a megfelelő szilárdsághoz. Miután a kövek a helyükre kerültek , nyomban elültethetjük a növényeket, a fákat és a cserjéket is. A kisebb hézagokba a lágyszárúak, sziklakerti növények kerüljenek. Az ültetés után alaposan öntözzük be a növényeket. Később erre már alig lesz szükség, mert a kövek, sziklák között élő fajok jól viselik a szárazságot. Gyomlálni viszont rendszeresen kell, hogy a nem kívánt fajok ne nyomják el az általunk telepített növényeket.

Hírek

 • Kerttervezés
  2014-03-09 18:49:53

  TERVEZTESSEN

  KERTET VELÜNK!

 • Tavasz!!!!
  2014-02-27 14:57:09

  Lassan közeledik a tavasz!

  Szép, rendezett,  

  virágzó kertet szeretne?

  Hívjon bizalommal!

   

Asztali nézet